Blog

Maximale hypotheek niet alleen afhankelijk van situatie koper

Zo af en toe valt je oog op een artikel in de krant waarvan je wenkbrauwen gaan fronzen, zoals deze reactie van een lezer:

Koper hypotheekwaardig

“Hierbij wil ik aanhaken op de column van Annemarie van Gaal over de hoptheekregels (Tel. 8/1). Nu wordt gekeken of de aspirantkoper een hypotheek kan afsluiten. Dit heet dan ‘onder voorbehoud van financiering.’ Meestal moet dan binnen 6 tot 8 weken een goedkeuring op tafel liggen. Lukt dat niet, dan begint het ‘circus’ weer opnieuw.

In een dalende markt heeft dat uiterst nadelige gevolgen voor de verkopende partij. Beter zou zijn om op voorhand al een verklaring in bezit te hebben hoeveel hypotheek de koper kan verkijgen, zodat bij de bieding meteen al duidelijk is of hij of zij hyptheekwaardig is. Dat is voor alle partijen beter.”

Anonieme reactie door lezer

Ik zeg niet dat het kopen van een huis hogere wiskunde is, maar dit artikel is wat kort door de bocht. Een goed voorbereide koper weet wat zijn of haar leencapaciteit is.

Ik adviseer in elk geval voorafgaand aan het aankoopproces, dit goed te laten uitzoeken door een erkend financieel adviseur, dus niet door het invullen van een tool op internet. Maar niet alleen het inkomen bepaalt de maximale leencapaciteit.

 

Maximale hypotheek ook afhankelijk van de aan te kopen woning

Maar met het alleen weten wat je kunt lenen ben je er niet. In principe is er voor iedereen een passende hypotheek met goede voorwaarden. De basis voor het verkrijgen van een hypotheek zijn je inkomen en uitgaven maar ook het hebben van een leaseauto, studie- of andere schulden*. Maar, en dan komt ie, de leencapaciteit wordt sinds 2024 ook beïnvloed door de energiezuinigheid van het aan te kopen huis. Dit, en ieders persoonlijke situatie maakt het een uitdaging om verantwoord een huis te kopen in deze turbulente tijd.

 

Woning kopen zonder eigen geld? Dat kun je wel gevolgen

Het weten wat je kunt lenen is in deze tijd niet voldoende om een huis te kunnen kopen. Je zult voor het betalen van de kosten koper (k.k.), eigen middelen moeten inbrengen, maar niet alleen daarvoor. Ook voor het betalen van het verschil tussen taxatiewaarde en koopsom heb je eigen middelen nodig.

En daar zit ‘m de crux, want als het betalen van de koopsom met de te verkrijgen hypotheek, afgedekt zou kunnen worden, dan heeft deze schrijver helemaal gelijk. Het zit helaas iets anders in elkaar. De taxatiewaarde is belangrijk, want die is in principe gelijk aan hoogte van de te verkrijgen hypotheek. Maar meestal heeft men geen idee wat de hoogte hiervan is. In dat geval is het handig als er mensen in je omgeving zijn die toegang hebben tot data waarmee een redelijke schatting van de taxatiewaarde kan worden gemaakt, op het moment dat je een bieding wilt uitbrengen.

En juist daarom is het verstandig dat mensen die een huis willen kopen, een specialist in de arm nemen. Het is zo’n belangrijke beslissing met grote consequenties voor je toekomst. Voor de kosten hoef je het niet te laten, want de gevolgen van het kopen van een woning in slechte staat of voor een te hoog bedrag kosten veel meer geld. 

Er is al vaak gebleken dat verantwoord aankopen lukt, als je op tijd aan de juiste knoppen draait en de juiste mensen om je heen hebt verzameld die je kunnen helpen als dat nodig is. Het verantwoord kopen van een huis, precies dát, vind ik een mooie uitdaging! Bel me dus gerust op 06 12 19 13 82 of stuur me een mail op info@griphousing.nl!

Césanne

Beste bezoeker,

Vanwege gezondheidsredenen ben ik genoodzaakt mijn werkzaamheden momenteel neer te leggen. Ik hoop je in de toekomst weer van dienst te kunnen zijn. Bedankt voor je begrip.

Met vriendelijke groeten,

Césanne