Blog

De hypotheekrente stijgt, maar ik wil een huis kopen: wat nu?

Ik begeleid al een aantal jaren met veel plezier kopers bij de aanschaf van hun (eerste) droomwoning. Ik let hierbij op een heleboel aspecten en overdrijf wellicht ook weleens in mijn zoektocht. Ik ken een woning namelijk bijna uit mijn hoofd als ik de eerste stap over de drempel nog moet zetten. Ik vind het fantastisch om onderdeel te mogen uitmaken van deze spannende periode in iemands leven.

Waar ik een beetje mee worstel momenteel, is de hypotheekrente. Deze kruipt naar een wat minder leuk niveau. En dat heeft natuurlijk effect op woningzoekers. En het laatste wat ik wil, is dat je iets aankoopt dat (financieel) uiteindelijk helemaal niet zo goed bij je past. Het is natuurlijk niet mijn bedoeling je of jullie in een lastig parket te brengen.

Ik bereken zorgvuldig de mogelijkheden door en bespreek deze uitvoering met de aankoopkandidaten. Ik denk dat ik er inmiddels wel redelijk om bekend sta dat als ik een bod doe vanuit GRIP Housing namens aankoopkandidaten, dat de bieding en de voorwaarden niet zomaar uit mijn mouw worden geschud. Met elkaar besluiten we tot hoever we willen gaan tijdens het biedingsproces en ook stemmen we met elkaar af wat de max is en dat we, indien we de ‘begunstigden’ niet zijn, het dan ook niet zo mag zijn. En het dan ook goed is, want er komt echt wel weer een volgende, mogelijk beter passende woning.

Mijn advies is momenteel om deze zaken voorafgaand goed te regelen. Dus de berekening die je misschien wel maanden geleden hebt gemaakt, kan zomaar niet meer kloppen met de huidige situatie. Stijgende rentetarieven betekenen ook hogere maandlasten voor dezelfde hypotheek. Dan is het dus verstandig om de financiële mogelijkheden opnieuw onder de loep te nemen.

Al met al hoeft het stijgen van de hypotheekrente geen problemen op te leveren, maar het is wel van belang dat je weet waar je aan toe bent en wat het effect voor jou persoonlijk is. Laat je daarom altijd goed en gedegen adviseren door een gecertificeerde hypotheekadviseur met kennis van zaken. In mijn netwerk zitten financieel adviseurs met wie ik je eventueel in contact kan brengen.

Om de kans van het doen van een geschikte aankoop te vergroten is het slim samen te weten weten waar we aan toe zijn op het moment van bieden. En ik zeg het nog maar een keer, het kopen van een huis is een ingrijpende, belangrijke, leuke en gedenkwaardige gebeurtenis in je leven en doe je niet dagelijks. Laat je daarom bijstaan door mensen met kennis van zaken. Als VBO lid weet ik dus dat ik je goed kan helpen met het inzichtelijk krijgen van je financiële mogelijkheden, met het te koop staande huis op waarde schatten, met het controleren van bouwkundige en juridische zaken, met het objectief en deskundig afhandelen van de onderhandelingen en met het controleren van de gemaakte afspraken in de koopovereenkomst.

Bel me als je hulp kunt gebruiken of gewoon een vraag hebt op 06-12191382 Césanne.

Download de vernieuwde whitepaper

Een huis kopen in de regio Utrecht in 2024, hoe doe je dat?

Laat je gegevens achter en we mailen je onze gratis whitepaper.