Blog

Huis kopen? Laat je roze bril thuis

Tijdens onze huizenjacht stuitten wij op een charmante oude hoekwoning nabij het stadscentrum, goed verbonden met openbaar vervoer en met scholen en sportfaciliteiten om de hoek. Deze woning, met authentieke details, was duurzaam verbeterd. Mooie woning, zou je zeggen. Of zit er een addertje onder het gras, die je door je roze bril niet ziet?

Zo kon de achterbuurman de tuin inkijken en waren het houtwerk en de aanbouw van twijfelachtige kwaliteit. Er zaten scheuren in de woning, de dakkapel had onderhoud nodig en de ramen waren aan vervanging toe.

Let goed op duurzaamheid

De overheid zet huiseigenaren onder druk met diverse verduurzamingsmaatregelen. Dit kan voor verwarring zorgen en levert soms risico’s op bij de aankoop van een woning. Het verduurzamen is kostbaar en levert niet altijd (direct) rendement op. En duurzaamheid is meer dan alleen een goed energielabel. Zo kan een woning met een A-label, zonnepanelen of een warmtepomp hebben, die aan vervanging toe zijn. Of een energielabel D, maar in de praktijk een zeer laag energieverbruik hebben.

Schutting verhogen

Daarnaast beperken bepalingen in eerdere leveringsakten, huiseigenaren in wat ze willen maar niet mogen doen met hun eigendom. Zoals in dit geval waar de schutting niet mocht worden verhoogd en slechts 120 cm hoog was. Dit zorgde voor aanmerkelijk minder privacy en dat was nou net wat ze belangrijk vonden in hun toekomstige tuin.

Financieel voorbehoud

In de huidige woningmarkt, waar overbieden de norm is geworden, is het voor veel kopers moeilijk concurreren. Zeker als velen het risico nemen door te bieden zonder voorbehouden (dus zonder financieel voorbehoud of het voorbehoud de woning eerst bouwkundig te laten keuren). De overheid zou hier kunnen ingrijpen door iedereen de tijd te geven op zijn minst hun financiële zaken op orde te krijgen.

Roze bril

Uiteraard was het het gemakkelijkst om met het stel mee te gaan en hen adviseren de woning te kopen. Maar ik geef alleen maar eerlijk en betrouwbaar advies. Zeker als kopers hun roze bril op houden, is het verleidelijk om voor de woning te kiezen op gevoel. Uiteindelijk heb ik het stel geadviseerd de woning niet te kopen.

We zetten de zoektocht voort en kochten vrij snel hierna, een maisonnette in dezelfde woonplaats. Een jong, ruim en dubbel laags appartement met een royaal balkon met vrij uitzicht op een goede locatie met een eigen parkeerplaats, vlakbij winkels, sportfaciliteiten en het station. Voor deze woning betalen ze een vaste VvE bijdrage. Zij zorgen voor het onderhoud van daken, gevels, beglazing en vloeren maar onderhouden zij ook de tuin en de gemeenschappelijke ruimten. Verduurzaming wordt collectief geregeld. Heel slim met het oog op de toekomst van het complex en de mogelijkheid tot goede verkoop over een aantal jaren.

Contactgegevens

Voor meer informatie of advies over woningaankoop of -verkoop, neem gerust contact met me op via 06-12191382 of bezoek www.griphousing.nl. Ik kan ook mijn whitepaper ‘Een huis kopen in de regio Utrecht’ delen met waardevolle tips en adviezen

Download de vernieuwde whitepaper

Een huis kopen in de regio Utrecht in 2024, hoe doe je dat?

Laat je gegevens achter en we mailen je onze gratis whitepaper.